Υδροκήλη

Η υδροκήλη είναι η συλλογή υγρού στο σάκο που περιέχει τους όρχεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το υγρό που παράγεται απορροφάται άμεσα κρατώντας τον όγκο του σταθερό. Η υδροκήλη έχει σαν αποτέλεσμα την προοδευτική και συνήθως ανώδυνη διόγκωση του οσχέου λόγω της μεγάλης ποσότητας υγρού που συγκεντρώνεται στην περιοχή. Αποτελεί μια ακίνδυνη πάθηση που κάποιες φορές δεν απαιτεί θεραπεία.

Η υδροκήλη μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα φλεγμονής ή τραυματισμού των όρχεων. Συνήθως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια που οδηγούν σε υδροκήλη. Η συλλογή του υγρού μπορεί να εμφανιστεί σαν αντίδραση σε κάποια πάθηση της επιδιδυμίδας, του όρχι, κάποιας φλεγμονής, κάποιου τραυματισμού ή ερεθισμού.

Το κύριο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι η ανώδυνη διόγκωση του οσχέου. Στους ενήλικες, σε προχωρημένες καταστάσεις, είναι πιθανό να δημιουργήσει αίσθημα δυσφορίας λόγω του μεγάλου βάρους που μπορεί να υπάρχει στο όσχεο. Η διόγκωση μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή και στους δύο όρχεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Οι περισσότερες υδροκήλες εμφανίζονται σε ενήλικες και είναι συνηθέστερες σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η διάγνωση της υδροκήλης πραγματοποιείται με την ψηλάφηση του οσχέου, διαφανοσκόπηση (έλεγχο του οσχέου με φώς) και υπερηχογράφημα.

Θεραπεία της υδροκήλης αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η επέμβαση είναι απλή και αφορά μια μικρή τομή στο όσχεο, ώστε να αφαιρεθεί το υγρό και να γίνει αναστροφή ή πτύχωση του ελυτροειδή χιτώνα. Σκοπός είναι να αποφευχθεί εκ νέου συλλογή υγρού στο μέλλον.

Η νοσηλεία του ασθενούς κρατάει το πολύ μία μέρα. Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία.