Ουρητηρολιθίαση

Η ουρητηρολιθίαση προκαλείται από λίθους που βρίσκονται στο νεφρό οι οποίοι προχωρούν στον ουρητήρα.

Η θεραπεία που θα δοθεί εξαρτάται από το μέγεθος του λίθου. Λίθοι < 5mm έχουν πιθανότητα 50 % να αποβληθούν αυτόματα. Λίθοι >6mm η πιθανότητα αυτόματης αποβολής πιθανολογείται στο 5%. Σημαντικό ρόλο έπισης παίζει και η θέση του λίθου. Όσο χαμηλότερα βρίσκεται ο λίθος στον ουρητήρα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν αυτόματης αποβολής.

  • Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και α-1 αναστολείς.
  • Χειρουργική: Σε ασθενείς με λιθίαση η οποία δημιουργεί υδρονέφρωση, θα πρέπει να γίνει άρση της απόφραξης με τοποθέτηση Pig-Tail (ένα ειδικό σωληνάκι το οποίο εισέρχεται από την ουρήθρα του ασθενή, εισχωρεί στο στόμιο του ουρητήρα που υπάρχει ο λίθος και φτάνει μέχρι το νεφρό).
    Στη συνέχεια σε δεύτερο χρόνο ακολουθεί ουρητηροσκόπηση. Η ουροτηροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους ασθενείς χωρίς συγκεκριμένες αντενδείξεις. Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Με το ουρητηροσκόπιο ο ουρολόγος μπορεί, διαμέσου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, να δει υπό άμεση όραση τον ουρητήρα σε όλο το μήκος του και να πραγματοποιήσει τις ανάλογες ενέργειες. Να εντοπίσει δηλαδή τον λίθο και να πραγματοποιηθεί λιθοθρυψία, η οποία εκτελείται με χρήση Laser.
    Στο τέλος της επέμβασης, συνήθως τοποθετείται ένας αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας (pig-tail), ο οποίος παραμένει στον ασθενή για ένα μικρό χρονικό διάστημα (λίγες ημέρες).
  • ESWL: (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) Εξωσωματική λιθοθρυψία είναι η μέθοδος κατά την οποία ένας λίθος θρυμματίζεται χωρίς κάποια χειρουργική παρέμβαση αλλά με την εφαρμογή ενός κρουστικού κύματος από μία ειδική συσκευή η οποία βρίσκεται εξωτερικά του σώματος του ασθενούς. Η εξωσωματική λιθοθρυψία έχει ένδειξη για σχεδόν όλες τις πέτρες, είτε αυτές βρίσκονται στο νεφρό είτε στον ουρητήρα. Η διαδικασία είναι απλή. Ο ασθενής πρέπει να κάνει μια καλλιέργεια ούρων για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ουρολοίμωξης και να διακόψει, εάν λαμβάνει, την όποια αντιπηκτική αγωγή.
    Σε ορισμένες όμως δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας δύο ή και περισσοτερες φορές μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτός συνήθως εξαρτάται από το μέγεθος της πέτρας και από την σύσταση της.
  • Εγκυμοσύνη
  • Ενεργή λοίμωξη
  • Σκελετικές ανωμαλίες
  • Παχυσαρκία
  • Αιμορραγική διάθεση
  • Σκληρή σύσταση λίθου κυστίνης ή βρουσίτη (σχετική αντένδειξη)