Ανδρική υπογονιμότητα

Περίπου το 15% των ζευγαριών είναι υπογόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συλλάβουν, ακόμα κι εάν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο, ή περισσότερο. Στο 50% περίπου των ζευγαριών αυτών, η μη επίτευξη σύλληψης σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα.

Ένα ζευγάρι προκειμένου να τεκνοποιήσει είναι σημαντικό να έρχεται σε σεξουαλική επαφή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου. Οι πιθανότητες αυξάνονται εάν υπάρχει καθημερινή σεξουαλική επαφή ή κάθε δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών. Οι μεγάλες περίοδοι αποχής από τη σεξουαλική επαφή μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος.

Ο ιατρός θα πρέπει να πάρει το ιατρικό ιστορικό του άνδρα και να πραγματοποιηθεί μια φυσική εξέταση.

Στη συνέχεια, ο άνδρας θα συλλέξει σε ένα αποστειρωμένο δοχείο το σπέρμα του που θα εξαχθεί από αυνανισμό για να εξεταστεί ως προς τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων που περιέχει. Η συλλογή του σπέρματος γίνεται αφού έχει προηγηθεί σεξουαλική αποχή 3-5 ημερών.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ανωμαλία στα αποτελέσματα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις.

Μία ασθένεια, ή ακόμα και η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο άνδρας μπορεί να διαταράξουν το προϊόν της εκσπερμάτισης την ημέρα που θα γίνει η εξέταση.

  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Λοιμώξεις του γεννητικού, όπως χλαμύδια και γονόρροια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γονιμότητα μπορεί να αποκατασταθεί με μια θεραπεία.
  • Τραυματισμοί των όρχεων, του προστάτη και της ουρήθρας, μπορεί να προκαλέσουν την ανδρική στειρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά
  • Απόφραξη λόγω συγγενών ανωμαλιών
  • Αλλαγή της φυσιολογικής διαδρομής του σπέρματος
  • Παχυσαρκία (έχει συνδεθεί ξεκάθαρα με τη διαταραγμένη παραγωγή σπέρματος)
  • Κάπνισμα (σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα σπέρματος και γι΄αυτό θα πρέπει οι καπνιστές που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να το διακόψουν)
  • Ορμονικές διαταραχές (ορισμένες ορμονικές διαταραχές που οφείλονται σε αδένες όπως οι όρχεις, η υπόφυση, θυρεοειδής , υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν στειρότητα). Τις περισσότερες φορές όμως μπορούν να διορθωθούν με τη χορήγηση διάφορων ορμονικών σκευασμάτων.
  • Η Στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν αρνητική επίδραση στη γονιμότητα. (Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ψυχικά οργανικά αίτια και σε λήψη διαφόρων σκευασμάτων που λαμβάνονται για άλλες παθήσεις).
  • Κιρσοκήλη (απόφραξη των έσω σπερματικών φλεβών που αναπτύσσεται μέσα στο όσχεο και εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος). Η κιρσοκήλη εμφανίζεται στο 15 % του ανδρικού πληθυσμού. Συνήθως, πιο συχνά παρατηρείται στον αριστερό όρχι και αυτό οφείλεται σε ανατομικούς λόγους. Η πολύ μεγάλη σε μέγεθος κιρσοκήλη καθώς και η επίπονη κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους όρχεις αν δεν θεραπευτεί.
  • Κρυψορχία: ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν παίρνουν τη φυσιολογική τους θέση μέσα στο όσχεο αλλά παραμένουν στο σώμα με αποτέλεσμα να γίνονται ατροφικοί και μη λειτουργικοί. Η κρυψορχία εμφανίζεται κατά τη γέννηση και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πρώτο έτος της ζωής για να διασωθεί ο όρχις. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική παρέμβαση τοποθετώντας τον όρχι στη φυσιολογική του θέση.
  • Συστροφή όρχεως: είναι μία πολύ επείγουσα κατάσταση, κατά την οποία ο όρχις κάνει μία ή περισσότερες στροφές γύρω από τον άξονά του, με αποτέλεσμα να προκαλείται στραγγαλισμός των αγγείων του και εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οδηγεί σε νέκρωση και απώλεια του όρχεος. Εκδηλώνεται με δυνατό πόνο στον ένα όρχι, με αντανάκλαση στην κοιλιά και συχνά συνοδεύεται με τάση προς τάση προς έμετο. Η αντιμετώπιση είναι άμεση χειρουργική ανάταξη της συστροφής και σταθεροποίηση του όρχεος.
  • Χημειοθεραπεία: προκαλεί παροδική συνήθως βλάβη της σπερματογένεσης. Λόγω του υψηλού κινδύνου για μόνιμη βλάβη, πριν υποβληθεί οποιοσδήποτε άνδρας αναπαραγωγικής ηλικίας σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση κάποιας κακοήθειας, θα πρέπει να δίνει σπέρμα για φύλαξη σε κατάψυξη.
  • Ακτινοθεραπεία: ισχύουν ακριβώς τα ίδια όπως και υγεία την χημειοθεραπεία. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες: ουσιαστικά πρόκειται για γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες δεν θεραπεύονται και τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ορχική ανεπάρκεια συνήθως και στην σπερματογένεση, αλλά και στην παραγωγή τεστοστερόνης.

(WHO) το 1992 οι φυσιολογικές τιμές είναι:
– Όγκος > 2,0 ml
– Αριθμός Σπερματοζωαρίων ανα ml > 20,000,000
– Ολικός Αριθμός Σπερματοζωαρίων ανα ml > 40,000,000
– Ολική κίνηση > 50%
– Ζωηρή πρόσθια κίνηση >25%